התסמינים של סיאטיקה הינם:
גורמים אפשריים לסיאטיקה

אחת הבעיות הללו הנה סיאטיקה – מונח המתייחס לכאב, חולשה, חוסר תחושה או עקצוצים ברגל. סיאטיקה מופיעה כסימפטום של בעיה רפואי כלשהי (בהמשך נתייחס לגורמים האפשריים השונים). התסמין החשוב ביותר שלה הוא כאב ברגל המוקרן מהגב התחתון וממשיך מהירך אל מתחת לברך ואף לכף-הרגל ולבהונות.
מאמר זה יעסוק תחילה בהרחבה על התסמינים של סיאטיקה, ולאחר מכן בגורמים השונים שיכולים לגרום לה. בהמשך אעסוק בשלוש דרכי טיפול היכולות להיות יעילות בהתמודדות עם סיאטיקה – עיסוי רקמות עמוקות, כוסות רוח ודיקור יבש. לבסוף, אגע באפשרויות אימון ותרגילים היכולים לסייע בהתמודדות ובמניעת סיאטיקה.
טיפול בסיאטיקה
הגב התחתון הוא אזור רגיש ובעל נטייה לפציעות כתוצאה מפעילויות ספורט שונות, יציבה לא נכונה, הרמת משקולות, נשיאת משאות כבדים ועוד. כל אלה וגורמים נוספים עלולים לגרום למתח בשרירים, דלקות, פציעות ובעיות נוספות, חלקן חמורות יותר.
- סוגים שונים של כאב (דוקר, מתפתל, עמום) שמקורו בחלק התחתון של עמוד השדרה, ולעתים קרובות מקרין כלפי מטה לישבן ולאורך הרגל, ויכול להגיע אפילו עד כף הרגל.
- לעתים, חוסר תחושה וחולשה בשרירי השוקיים ורגישות באזור המותניים.
- התעצמות של הכאבים בעקבות תנועה, ישיבה, לחץ ואף שיעול והתעטשות.
- המטופלים גם יכולים לדווח על תסמינים תחושתיים (מעין "זרם חשמלי" לאורך העצב), טווח תנועה מוגבל בכיפוף קדימה של עמוד השדרה וקושי ללכת בצורה ישרה.
- בדרך כלל, סיאטיקה מורגשת רק ברגל אחת בכל רגע נתון.
- תסמונת פיריפורמיס: שריר הפיריפורמיס הוא השריר הראשון מבין ששת השרירים המסובבים הצדדיים העמוקים של הירך. מקורו של הפיריפורמיס מתחיל באזור בסיס עמוד השדרה והוא צמוד לטרוכנטר הגדול של עצם הירך. שריר זה מסייע בפעולה של סיבוב הירך לצדדים. אצל רוב האנשים, העצב הסיאטי עובר מתחת לשריר הפיריפורמיס. עם זאת, אצל 15 אחוזים מהאוכלוסייה העצב הסיאטי עובר ממש דרך שריר הפיריפורמיס עצמו. תסמונת פיריפורמיס היא מצב בו שריר הפיריפורמיס לוחץ ומגרה את העצב הסיאטי, מה שיוצר כאב בגב התחתון ובישבן המקרין לאורך מסלולו של העצב הסיאטי (הממוקם בחלק האחורי של הירך). אנשים הסובלים מסיאטיקה מתלוננים לרוב על כאב חד ועמוק באזור הישבן, אשר מתעצם אף יותר בעת ישיבה, עלייה במדרגות או ביצוע תרגיל סקוואט.
- פריצת דיסק: מצב של פריצת דיסק עלול לגרום ללחץ על שורשי עצב סמוכים ולדחוס רקמת עצב עדינה, וכך לגרום לסיאטיקה. הדיסק הפרוץ מכיל חומר חומצי (חומצה היאלורונית) שעלולה לגרום לדלקת בעצב. הגירוי והדחיסה של העצב גורמים לדלקת ולכאב, שלעתים קרובות מובילים לחוסר תחושה בגפיים, עקצוץ וחולשה בשרירים.
- היצרות תעלת עמוד השדרה המותנית: מחלה ניוונית בה תעלת עמוד השדרה צרה מידי מכדי להכיל את חוט השדרה.
- טראומה: סיאטיקה עלולה להיגרם עקב דחיסה של העצב הסיאטי שנוצרה על ידי גורמים חיצוניים. דוגמאות לכך הן תאונות דרכים, נפילות ופציעות ספורט. המכה עלולה לפגוע בשורשי העצבים בעמוד השדרה המותני ועצם העצה (סקרום), או שלעתים שברי עצמות עלולים ללחוץ על העצבים.
- גידולים בעמוד השדרה: מדובר בגידולים שפירים או סרטניים. למרבה המזל, גידולים בעמוד השדרה הם נדירים למדי. עם זאת, כשגידול מתפתח באזור עמוד השדרה המותני, יש סיכון להיווצרות סיאטיקה כתוצאה מלחץ על העצב.
- השמנת יתר: רוב האנשים מודעים לכך שהשמנת יתר תורמת להתפתחות מחלות כגון מחלות לב, סוכרת, יתר לחץ דם וסרטן המעי הגס. אף היא גם גורם לא אכזב לכאבי גב. השמנת יתר עלולה לתרום באופן מכריע, בין היתר, לתסמינים של מחלות דיסק, ובכך לתרום להופעת סיאטיקה.

הטיפול בסיאטיקה יכול להתבצע באופנים שונים, בהתאם לגורמים שיצרו אותה, לחומרת התסמינים שלה והמאפיינים האישיים של כל מטופל. למשל, מקרים חריפים במיוחד דורשים ניתוח שיסיר את גורמי העומק לכאבים. ישנם גם מקרים בהם רופאים ירשמו למטופל משככי כאבים.
עם זאת, מחקרים רבים וניסיון טיפולי רב-שנים מראים כי במקרים רבים, שיטות טיפול כגון עיסוי רקמות עמוקות, כוסות רוח (שאינם פולשניים) וכן דיקור יבש עשויים להיות יעילים מאוד לטיפול בסיאטיקה, ולכל הפחות להקלה על התסמינים והכאבים שהיא גורמת. בטיפולים אלה, תופעות הלוואי הן זניחות עד בלתי-קיימות.
כך, עיסוי רקמות עמוקות יכול לעזור בהקלה על כאבים הנגרמים מסיאטיקה, באמצעות שילוב של כמה גורמים: הרפיית שרירים תפוסים; שיפור מחזור הדם; הפגת מתחים ושחרור אנדורפינים, ההורמונים הגורמים להרגשה טובה והקלה על כאבים. מעבר לגורמים כלליים אלה, עיסוי רפואי מקצועי יכול להתמקד בגורמי הסיאטיקה, להקל עליהם ואף לרפאם. ככלל, מחקרים מראים כי עיסוי רפואי יכול להיות יעיל לטיפול ומניעת מקרים רבים של סיאטיקה.
הטיפול היבש בכוסות רוח יכול להיות גם-כן יעיל בשחרור המתח, הרפיית השרירים והקלה על דלקתיות במקרה של סיאטיקה, ובמיוחד במקרים בהם היא נגרמת עקב תסמונת פיריפורמיס.
בנוסף, מחקרים גילו כי דיקור יבש נמצא יעיל בהקלה על כאבים סיאטיים ושיפור טווח התנועה של הסובלים מסיאטיקה, ללא תופעות לוואי.
כמו כן, שגרת אימונים היא לעתים קרובות אמצעי יעיל ומומלץ להקלה על הסימפטומים של סיאטיקה, שיפור ההחלמה ממנה, מניעתה ושיפור כללי של התפקוד הגופני. תרגילים שונים בהדרכת איש מקצוע יכולים לסייע בחיזוק השרירים התומכים בעמוד השדרה (כגון שרירי הבטן והזוקפים), כמו גם שיפור הגמישות וטווח התנועה.
למשל: מתיחות של שרירי מיתר הברך עוזרות בהקלת הלחץ על העצב הסיאטי. תרגילים לשרירי הבטן מסייעים בייצוב עמוד השדרה, ותרגילים לגב התחתון מאפשרים לשרירי האזור להימתח ומקלים על הכאב.
בכל מקרה, יש חשיבות רבה להתייעצות עם איש מקצוע על מנת לקבוע את דרכי הטיפול הטובות ביותר למטופל, בהתאם למצב האישי והרפואי שלו.