הסימפטומים הנפוצים של ברך אצנים הינם:

הסוג המסוים הזה של כאב ברכיים נקרא "ברך אצנים" מכיוון שהוא נפוץ כל כך בקרב ספורטאים כגון רצי מרתון, מתחרי טריאתלון ועוד. מוערך כי כ-30 אחוזים מהאצנים למיניהם סבלו או יסבלו מברך אצנים במהלך חייהם.
הגורמים לברך אצנים
אופני הטיפול המומלצים
ברך אצנים (Runner's knee) הידועה גם בשם המדעי יותר תסמונת כאב פטלופמורלי (Patellofemoral Pain Syndrome), היא מונח כללי המשמש לתיאור כאב ברכיים הממוקד באזור פיקת הברך.
פלחי האוכלוסייה בהם ברך אצנים היא הנפוצה ביותר הם נשים ובני נוער. ולמרות שכיחותה הרבה בקרב ספורטאים, גם לא-ספורטאים יכולים לסבול ממנה. הכאב והקשיחות הנגרמים מברך אצנים משפיעים לעתים קרובות גם על פעולות יומיומיות כגון עלייה וירידה במדרגות, התכופפות, כריעה ועוד.
ברך אצנים נגרמת מכך שהעצבים חשים כאב ודלקת בשרירים, הגידים, הרצועות, האמתחת (בורסה), כריות השומן והעצמות הסובבים את פיקת הברך. במקרים מסוימים, כאב הברך משולב בבעיות ברכיים נוספות כגון כונדרומלציה פטלה (התרככות של סחוס פיקת הברך), אך היא יכולה להופיע גם לבדה.
- כאב ברכיים המורגש מסביב ומאחורי פיקת הברך. הכאב מחמיר בעת פעילות גופנית כגון ריצה, עלייה במדרגות או פעילויות נושאות משקל.
- פיקת הברך מרגישה כאילו היא אינה מונחת היטב ובאופן יציב במפרק הברך.
- רגישות בברך ובסביבתה בעת הפעלת לחץ.
- רעש פיצוח או נקישה אם תנועות הברכיים או פיתול הרגל.
- נוקשות בתנועה.

ישנם שני גורמים עיקריים לברך אצנים:
פציעות שימוש יתר – זהו הגורם הנפוץ ביותר. במקרים רבים, ברך אצנים מתהווה עקב פעילות גופנית נמרצת שחוזרת על עצמה, היוצרת עומס חוזר ונשנה על הברך. פעילויות אלה כוללות למשל: ריצה, עלייה במדרגות, סקוואטים ועוד. בנוסף, הפציעה יכולה להיגרם כשמתחילים בתכנית אימונים לאחר זמן ממושך ללא פעילות.
אי יציבות של פיקת הברך – בנוסף לפציעות משימוש-יתר, גורם נוסף המקשה על ברך אצנים נוצר כשפיקת הברך אינה מחליקה במיקום הנכון ובאופן חלק. אם למשל שרירי הירך אינם מאוזנים, הדבר עלול להוביל לתנועה לא נכונה של מפרק הברך, נפיחות ודלקת.
ככלל, הטיפול בברך אצנים נעשה באמצעות הפחתת הלחץ שנוצר על ידי שימוש-היתר ומתן אפשרות למנוחה והתאוששות. בנוסף למנוחה, חיוני לבצע תרגילים לשיפור האיזון בשרירי הרגליים ושיפור התנועה במפרק הברך.
תרגילים המעודדים החלמה של ברך אצנים כוללים:
- מתיחות למתיחת הרצועה האיליו-טיביאלית (רצועה העוברת לאורך החלק החיצוני של הירך, מהמותן ועד לצד הברך).
- תרגילים לחיזוק שרירי הישבן.
- תרגילים לחיזוק שריר הירך הארבע-ראשי.
יתר על כן, ישנה ספרות מחקרית ההולכת ומתפתחת המראה כי טיפולים משלימים שונים כגון עיסוי רפואי ודיקור יבש יכולים לשפר ולהאיץ את ההתאוששות בזמן המנוחה ולהקל על הכאבים הנגרמים מתסמונת הכאב הפטלופמורלי.
עיסוי מתאים יכול לסייע באופן אפקטיבי להקלת הכאבים הנגרמים מברך אצנים. עיסוי עוזר באופן הדומה לזה של מתיחות – הוא משחרר את השרירים מסביב לברך ו'מושך' את הגידים והשרירים להתאמה טובה יותר, אשר מפחיתה את זמן ההחלמה מהתסמונת. סוגי העיסוי המתאימים להתמודדות עם ברך אצנים הם:
- עיסוי רקמות עמוקות
- עיסוי ספורטאים
- עיסוי שחרור אקטיבי
- עיסוי נקודות הדק
דיקור: מחקר שפורסם לאחרונה הראה כי דיקור יבש שבוצע על שרירי הגלוטאוס מדיוס (העכוז האמצעי) והקוואדרטוס לומבורום של נשים ספורטאיות השפיע לטובה באורח ניכר על כאבי הברכיים והביצועים הספורטיביים שלהן. זאת בהשוואה לספורטאיות שהסתפקו במנוחה ותרגילים שיקומיים בלבד.
במחקר, שתי קבוצות של ספורטאיות שסבלו מתסמונת כאב פטלופמורלי (ברך אצנים) קיבלו ארבעה שבועות של טיפול בתרגילים שנועדו להקל על הסימפטומים של ברך אצנים. אחת מאותן קבוצה קיבלה בנוסף טיפול בדיקור יבש. כל המשתתפות במחקר דיווחו על שיפור בכאב ובביצועים, אך עבור אלה שקיבלו גם טיפול בדיקור, השיפור היה טוב יותר באופן משמעותי.
המחקר מצביע על כך שתרגילים שונים וטיפול רפואי אכן חשובים לטיפול בברך אצנים, ובנוסף הוא מדגים את ההשפעה הרבה שיכולה להיות לשילוב דיקור יבש בטיפול. כאמור גם עיסוי מתאים נמצא יעיל בהקלה על הכאבים מהתסמונת, שיפור הביצועים הספורטיביים והיומיומיים והאצת ההחלמה.